Selecteer een pagina

Catawiki Charles Eames, Ray Eames – Vitra – Bureaustoel – EA 117

850.00

Dit is een veiling van Catawiki, klik op de onderstaande knop om mee te bieden op Catawiki.nl.

Aanbieding bekijken

Artikelnummer: 64412997 Categorieën: , , ,

Beschrijving

Dit is een veiling van Catawiki.nl, de website waar terecht kan voor unieke en bijzondere veilingen. Naast dagaanbiedingen, zijn veilingen ook een manier om wat voordeel te pakken. Houd jij van bijzondere objecten? Dan is het zeker de moeite waard om de veilingen van catawiki in de gaten te houden.

Einde veiling: 2022-12-10 21:02:30+00:00  Huidig bod: 1

De Aluminium Chair is een van de belangrijkste creaties van de 20e eeuw op het gebied van meubilair. Het werd oorspronkelijk geboren voor een privéhuis in Columbus (Indiana, VS), gebouwd door architecten Eero Saarinen en Alexander Girard in het midden van de jaren 1950. Charles en Ray Eames kozen voor een nieuwe benadering van de structuur van de stoel.
In plaats van het toen wijdverbreide principe van de schaal te gebruiken, plaatsten ze een doek of leren vel tussen twee aluminium zijkanten, waardoor het strak bleef, maar met een dempend effect.
De handdoek past zich aan het lichaam aan en biedt een hoog comfort, zelfs zonder verfijnde vulling.
De vorm van de Aluminium Chair is strak en transparant, de structuur duidelijk zichtbaar.

Het model dat in deze veiling wordt gepresenteerd, is rond 2012 door Vitra geproduceerd. De stoel is overgenomen uit een vergaderruimte van een architectenbureau waar hij zeer weinig is gebruikt. De structuur is van gepolijst aluminium en de bekleding van zwarte Hopsak-stof.
Aangezien de stoel weinig is gebruikt, verkeert hij in uitstekende gebruikte staat met zeer lichte ouderdomssporen.
Het gasveersysteem van de stoel is perfect functioneel, net als de koppeling voor de helling van de rugleuning. De wielen vrije actieve rotatie. . De stoel is grondig gereinigd, ontsmet en de aluminium structuur gepolijst.

Afmetingen fauteuil: Hoogte 83 Breedte51 Diepte 70

“Design Radicale” biedt een verzendverzekering voor Europa.
Voor de “rest van de wereld” verzending zijn de kosten indicatief. Op het einde van de veiling maken we een offerte op basis van de bestemming.

Door het creëren van authentieke designiconen, de experimentele geest en de voortdurende aandacht voor de bemiddeling tussen conceptontwikkeling en communicatie, hebben Charles en Ray Eames tegelijkertijd de vormgeving van de twintigste eeuw belichaamd en een zekere onafhankelijkheid van de Amerikaanse context van Europese dynamiek en invloeden. .
Charles en Ray Eames trouwen in 1942 en verhuizen naar Californië: hij werkt aan decors voor MGM, maar al snel beginnen ze hun experimenten – als Plyformed Wood Company – met gebogen multiplex voor protheses en medische apparatuur, wat hen staatsgelden en geavanceerde productiemiddelen garandeert. . In de naoorlogse jaren evolueerde dit experiment naar een seizoen van grote successen, waarin de Eames hun meest iconische stukken creëerden, bestemd om mijlpalen te worden in de geschiedenis van design: tentoongesteld in het MoMA in 1946 in de tentoonstelling New furniture designed by Charles en Ray Eames, zullen door Herman Miller worden uitgekozen om te worden geproduceerd en op de markt gebracht, waarmee een historisch productieve samenwerking wordt geopend die nog steeds aan de gang is. In de onderzoeksfase die aan de tentoonstelling voorafgaat, worden de ontwikkelde prototypes gemaakt van gebogen multiplex (met een machine die Kazam heet!) DCW verschijnt (Dining Chair Wood), de LCW (Lounge Chair Wood) en de LCM (Lounge Chair Metal).
De volgende stappen waren de integratie van nieuwe materialen en technieken, met name bedrukbare kunststoffen, of het glasvezel van de fauteuil uit één stuk met gekruiste metalen poten (1948), of La chaise (1949), die echter pas in 1990 in productie ging Metaal, de combineerbaarheid ervan met andere materialen en in ruimtelijke structuren is een ander punt van groot belang in dit onderzoek, zoals blijkt uit de combinaties met hout van de Eames Storage Units (1950) en de LTR Low Table Rod Base, of de plasticiteit van de netmetaal dat de Bikini-stoelen (1953-56) structureert. Na een decennium van studies zal in 1956 de definitieve versie van de Lounge Chair en Ottoman worden gepresenteerd, een designicoon en de enige uitzondering op de Eames-filosofie van “hoogste kwaliteit tegen de laagste prijs”, met zijn structuur van metaal en palissander en lederen bekleding.
Charles en Ray Eames ontwikkelden ook architectuur, en aan de basis van hun beroemdste creatie, het Eames House (1945-49), ligt de samenwerking met het tijdschrift Arts & Architecture en zijn redacteur John Entenza. Deze laatste lanceerde in 1945 het Case Study House-programma, waarbij grote namen uit de architectuur van die tijd werden betrokken bij de ontwikkeling van prototypes van woningen in Santa Monica (Californië). Case Study House #8, ontworpen met Eero Sarinen, is het Eames House en breidt de principes van zijn ontwerpers en bewoners uit naar bouwschaal: “het maximale volume willen verkrijgen met een minimum aan materialen”, de lay-out van stalen profielen voor de constructies zijn georganiseerd in een neutraal raster waarin, volgens Ray’s ontwerp, beglaasde invulpanelen of panelen met verschillende kleuren worden gecombineerd, het “onvermijdelijke resultaat van organisch ontwerp”, zoals ze ze definieert. Het resultaat is de koppeling van een woonvolume met een volume dat als studio wordt gebruikt, perfect modern en tegelijkertijd geïntegreerd in de aard van hun site.
Het ontwerpconcept van de Eames is enorm en omvat ook onderwijs en communicatie. Het komt tot uiting in games, zoals het House of Cards (1952), The Toy (1950), het Revell Toy House in volledige Eames-stijl (1959, niet gecommercialiseerd). Het gaat ook door het creëren van shows en tentoonstellingen, waarin de populaire geest die kenmerkend is voor veel van hun creaties gestalte krijgt, zoals de Mathematica-tentoonstelling (1961), of de vele samenwerkingen met IBM voor films, edities en tentoonstellingspaviljoens (meer dan 50 projecten). Films zijn een van de meest vruchtbare gebieden in de productie van de twee ontwerpers: tussen 1950 en 1978 maakten Charles en Ray Eames meer dan 100 films – “pogingen om een idee over te brengen” zoals zij ze definiëren – met verschillende onderwerpen en lengtes: van The information Machine (1957) voor IBM, dat zich uitstrekt van A communication primer (1953) – een film die uitlegt hoe computers werkten en die IBM ertoe had aangezet om de lange samenwerking met ontwerpers te beginnen – tot Banana Leaf (1972) over de waarde van objecten in de diversiteit van sociale klassen en de beroemde Powers of Ten: een film over de relatieve grootte van dingen in het universum en het effect van Adding Another Zero (1977), een wetenschappelijke verkenning van de relatieve meting van dingen en de rol van afstand bij observatie .
Charles Eames sterft in 1978 en Ray Kaiser Eames zal de volgende tien jaar, tot aan zijn dood, wijden aan het organiseren en verspreiden van hun productie.

Chat openen
1
💬 Hoi, kan ik jou helpen zoeken?
Hallo 👋
Kan ik jou helpen met het vinden van een aanbieding? Vertel mij welke aanbieding jij zoekt en ik ga voor jou zoeken. Ik ga mijn best doen zo snel mogelijk te reageren. Hulp vragen na 22.00 uur worden sowieso de volgende dag beantwoord.