Online kopen, wel of niet doen?

waarom wel online kopen en waarom nietHallo, in dit artikel ga ik het hebben over de opkomst van online winkelen. Het online winkelen is voor velen al heel erg normaal. Een kleinere groep mensen is nog steeds niet overtuigd. Ook levert het online kopen veel kritiek op bij de lokale ondernemers in de winkelstraat bij ons om de hoek. Het geluid wat we daar horen is vaak negatief omdat het winkelen online hun klanten zou kosten. Kortom er is genoeg te zeggen over online winkelen, moet je het nou wel of moet je het nou niet doen?

Waarom wel online kopen?

Ik begin maar met het wel online kopen. Daar heb ik helemaal niet zoveel argumenten voor alleen dan dat iedereen zelf moet weten waar zij hun artikelen kopen. Wie ben ik om jou als consument te vertellen waar jij je aankopen moet doen? Natuurlijk zie ik graag dat jij online gaat winkelen en dan ook nog het liefst via mijn website. Maar, jij bent degene die bepaalt waar jij je aankopen doet en niet ik.

Online winkelen is makkelijk en je hoeft er de deur niet voor uit. Dat is een argument dat je wel eens hoort om wel online te gaan winkelen. Maar, daarentegen zou je ook kunnen zeggen dat het zo nu en dan wel eens goed is om wel de deur uit te gaan. Kortom ik kan hier een heel groot verhaal houden over waarom je wel online zou moeten gaan winkelen, maar ik ga dat niet doen. Het enige wat ik wil aangeven is dat er online veel aanbiedingen te vinden zijn en daar kun jij je voordeel mee doen. Verder is het aan jou zelf waar jij je aankopen doet.

Waarom niet online kopen?

Waarom zouden we dan niet online gaan kopen? Nou dat is heel simpel, dat heeft te maken met de lokale winkels bij jou in de stad of in je dorp. Het is natuurlijk altijd goed om hen te ondersteunen en dus daar je online aankopen te doen. Ik weet niet de juiste cijfers, maar het schijnt de vooral lokale ondernemers last hebben van de vlucht die online winkelen neemt. Ik kan mij daar ook wel iets bij voorstellen, het is makkelijker om online te bestellen omdat dat vanuit de luie stoel kan. Het is echter wel goed om te beseffen dat de aankopen die wij lokaal doen een wereld van verschil kunnen zijn voor de lokale ondernemer.

Even voor de duidelijkheid, ik ben zeker niet tegen online kopen. Mijn website is daar het grote bewijs van., ik promoot immers online aanbiedingen. Maar, ik besef mij heel goed dat het online winkelgedrag van ons allemaal een enorme invloed kan hebben op lokale ondernemers.

Is er een oplossing?

Dat is een hele goede vraag. We kunnen blijven denken in problemen en alleen maar het negatieve effect van online winkelen benoemen. Maar, laten we niet vergeten dat er ook positieve zaken zijn. Zo zijn er her en der lokale ondernemers te vinden die hun winkel effectief hebben gekoppeld met online winkelen. Zo zijn er kleine webwinkels ontstaan, waarmee de lokale ondernemer een landelijk bereik mee probeert te creëren. Ook zijn er initiatieven waarbij de webwinkel is gekoppeld aan de offline winkel. er zijn dus wel degelijk oplossingen te bedenken, alleen is het soms even zoeken voor de ondernemer. Mijn idee hierover is duidelijk, niet kijken naar de onmogelijkheden, maar kijken naar de mogelijkheden. De online wereld is namelijk wel degelijk te koppelen aan de offline wereld.

Tot slot: Lokale online dagaanbiedingen

Tot slot wil ik je nog een werkend voorbeeld laten zien van hoe de online wereld samenwerkt met de offline lokale ondernemer. Het laatste tafeltje is een online platform die lunches en diners met korting aanbiedt. Deze aanbiedingen worden gedaan in samenwerking met plaatselijke ondernemers. Je koopt de aanbieding online en besteed het bij het eethuis of restaurant bij je in de buurt. Een win win samenwerking van een online platform met lokale ondernemers.

Om over na te denken:

Op het gebied van horeca is er du een koppeling mogelijk tussen de online wereld en de lokale ondernemers. Ik vraag mij af of deze koppeling ook op grote schaal mogelijk is in de detailhandel? Zouden we bijvoorbeeld dagaanbiedingen kunnen gaan aanbieden van lokale ondernemers via, bijvoorbeeld mijn website?

Ik vind dat best iets om over na te denken en ik snap dat het ook enige actie vereist om te realiseren. Maar, in eerste instantie is het vooral een gedachte die mogelijkheden biedt, lijkt mij in ieder geval. De grote vraag blijft, zit de lokale ondernemer hier op te wachten en is het rendabel voor hem of haar?

Heb jij hier ideeën over? Laat ze gerust horen in een reactie hieronder.

Met vriendelijke groet, Duppie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *